Eerste behandeling


Tijdens een eerste bezoek dat ongeveer 1,5 uur duurt krijgt u alle gelegenheid uitgebreid te vertellen over uw klacht. Vervolgens worden door de acupuncturist een uitgebreid aantal vragen gesteld over de meest uiteenlopende aspecten van uw gezondheid. De tong wordt bekeken en de pols nauwkeurig gevoeld.
 

Behandelplan

Meestal wordt de eerste behandeling aansluitend aan dit intake gesprek uitgevoerd. Tijdens deze behandeling op de behandelstoel zal u afhankelijk van de behandeling gevraagd worden zo ontspannen mogelijk met de gepositioneerde naalden te blijven liggen. Indien gewenst zal er rustige muziek te horen zijn. Het prikken met de naaldjes wordt in het algemeen niet als vervelend ervaren. Als het naaldje op het juiste punt is ingebracht, geeft dat een tintelend gevoel wat een beetje lijkt op een elektrisch schokje. Afhankelijk van de diagnose zal een behandelplan met u worden besproken, hierin komt o.a. naar voren hoeveel behandelingen gewenst zijn en op welke zaken u moet letten waarover u de volgende keer kunt vertellen.

Vragen

Vragen staat vrij! Maar omdat de Chinese Geneeskunst een hele andere kijk heeft op de mens en zijn klachten dan de Westerse Geneeskunst, zal het niet altijd eenvoudig zijn een begrijpelijke uitleg te geven over hoe er op een traditioneel Chinese manier naar uw klacht gekeken wordt. Uw acupuncturist zal proberen uw vragen zo duidelijk mogelijk te beantwoorden. Elke behandeling wordt aangepast aan uw gesteldheid op dat moment. Er is dus geen standaardbehandeling voor één bepaalde klacht.

Voor elke volgende behandeling zal het effect van de vorige behandeling geëvalueerd worden. Het aantal behandelingen hangt sterk af van het soort klacht, en varieert tussen de 3 tot 8 behandelingen. Soms is het nodig om bijvoorbeeld 1 keer per maand terug te komen. Naast acupunctuur kan men ook kiezen voor een Moxa behandeling. Dat is een samengeperst kruid (Bijvoet) dat verhit wordt en boven een acupunctuurpunt gehouden wordt, om zo het punt te stimuleren. De meeste mensen vinden dit een prettige therapievorm.

Verzekering

De meeste zorgverzekeraars waaronder de V.G.Z en het Centraal Ziekenfonds (CZ) vergoeden vanuit hun aanvullend pakket de kosten voor acupunctuur geheel of gedeeltelijk. Wij adviseren u bij twijfel vooraf contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

Het is voor uw zorgverzekeraar van belang om te weten dat de Acupunctuur Budel praktijk is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde (NVA). Let wel: U bent zelf verantwoordelijk voor de informatie, hoeveel en in welke omstandigheden de zorgverzekeraar u vergoedt.