Veel gestelde vragen en de antwoorden


Is acupunctuur wel verantwoord?

Hier kan volmondig “ja” op worden geantwoord. Natuurlijk zijn er nog altijd mensen die denken dat acupunctuur een trend is die “toch wel niet zal helpen”. Dat is jammer, want acupunctuur wordt door miljoenen mensen, vooral in het Oosten van onze wereld, als “reguliere” gezondheidszorg ervaren. De laatste jaren is acupunctuur ook voor vele westerlingen een uitstekende aanvulling op en soms vervanging van onze gezondheidszorg.

Moet ik bij een acupunctuurbehandeling stoppen met de normale medicijnen?

Nee. Het is absoluut af te raden om te stoppen met medicijnen zonder overleg met deskundigen. Het gebruik ervan hoeft overigens ook geen belemmering te zijn voor acupunctuurbehandelingen.

Hoe zit dat met die naalden?

Na het stellen van de diagnose moet er een gerichte keuze gemaakt worden: welke therapievorm werkt in uw geval het beste? Acupunctuur, moxatechnieken (een therapievorm die werkt door middel van warmte) of cupping, al dan niet aangevuld met een kruidentherapie of dieet.

De naalden worden eenmalig gebruikt en kunnen in lengte, dikte en materiaal verschillen. Vraag er gerust na om eerst eens een naald te bekijken en u zult zien dat ze in niks lijken op de meestal voorgetelde injectienaalden. Afhankelijk van de klacht moeten de naalden in het lichaam blijven zitten. Meestal is dat zo’n 20 minuten.

Bij kinderen worden de acupunctuurpunten alleen geprikt en de naalden er direct weer uitgehaald. Bij ooracupunctuur (o.a. toegepast ter ondersteuning bij afvallen) kan ook gebruik gemaakt worden van “verblijfsnaaldjes”die zelfs wel een week kunnen blijven zitten.

Wat moet men doen of laten voor een acupunctuurbehandeling?

Belangrijk is dat men op tijd aanwezig is. Hierdoor is men niet gehaast en/of vermoeid als de acupuncturist met zijn behandeling begint. Vrouwen die in de menstruatieperiode zijn moeten de acupuncturist hiervan op de hoogte stellen. De behandeling hoeft hiervoor niet onderbroken te worden. Het is beter niet met een volle maag behandeld te worden, evenmin als met een volle blaas. Ook is het aan te bevelen om zware lichamelijke of geestelijke inspanning kort voor of na een behandeling te vermijden.

Hoe kan men op acupunctuurbehandelingen reageren?

Omdat elke patiënt een specifiek op hem gerichte behandeling ondergaat, zijn de reacties zeer uiteenlopend van aard. Soms treedt er direct een verbetering op. Maar het kan ook zijn dat de klachten tijdelijk verergeren. Dat is geen reden tot ongerustheid. Vaak treedt in zo’n geval dan juist na een dag, soms enkele dagen, een duidelijke verbetering op.

Worden de behandelingen vergoed?

De meeste zorgverzekeraars vergoeden (deels) de behandeling in hun aanvullende polissen. Om dit zeker te weten, kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar en vragen of zij een acupuncturist die lid is van de NVA vergoeden.