Wanneer acupunctuur?

De Wereldgezondheids Organisatie beschrijft meer dan vijftig aandoeningen waarvan onomstotelijk vaststaat dat zij door middel van acupunctuur te genezen c.q. te behandelen zijn. Bij de indicatielijst ziet u een overzicht met klachten die vanuit de vele praktijkervaring als behandelbaar mogen worden beschouwd.

Er wordt momenteel steeds meer waarde gehecht aan de samenwerking tussen de traditioneel Chinese geneeskunst en de voor ons reguliere Westerse geneeskunst. Daarom ook kan een acupunctuurbehandeling een bezoek aan uw huisarts of specialist nooit overbodig maken.

Acupunctuur wordt steeds meer gebruikt als ondersteuning bij het verminderen van gewicht. Het is een fabeltje dat acupunctuur hierbij zorgt voor een moeiteloze manier van afvallen. De “back to basic” principes gelden nog steeds: afvallen lukt het best met behulp van wilskracht, een dieet en voldoende lichaamsbeweging Om de juiste diagnose te kunnen stellen, kunt u vragen verwachten over uw eetlust, uw eetpatroon, uw ontlasting en eerdere afslankpogingen, maar ook over uw weerstand en uw algemeen welzijn.

Door middel van acupunctuur zal er geprobeerd worden om het hongergevoel te verminderen, en uw innerlijke rust en wilskracht te versterken. Afvallen zal het meest effectief zijn indien er naast acupunctuur een speciaal dieet gevolgd wordt. Daarom heeft acupunctuur Budel een speciaal dieet samengesteld dat in combinatie met acupunctuur inmiddels prima resultaten heeft laten zien. Aangezien het meestal enige tijd heeft gekost om overgewicht te krijgen, dient u er rekening mee te houden dat ‘natuurlijk afvallen’ ook enige tijd vergt. Maar dan is het de moeite zeker waard.

Net zoals bij het afvallen is vooral motivatie uw grote kracht en kan acupunctuur u hierbij prima ondersteunen. Naast de klassieke acupunctuur om de bijverschijnselen van het roken zoals onrust en eetdrang te verminderen, zullen meestal ook verblijfsnaaldjes worden geplaatst in het oor. Deze worden toegepast om de ‘zin in sigaretten’, de nicotinebehoefte, minder te maken. De verblijfsnaaldjes blijven vaak een week zitten en worden zonodig opnieuw geplaatst.

Vooral de eerste drie weken waarin de ontwenningsverschijnselen het meest hevig zijn, zijn voor veel mensen erg moeilijk. Acupunctuur is bij uitstek geschikt om die vervelende ontwenningsverschijnselen te verminderen, waardoor volhouden gemakkelijker wordt.

Kleine kinderen kunnen met goed effect behandeld worden met acupunctuur. Natuurlijk zullen ouders in eerste instantie twijfelen om hun kind bloot te stellen aan het prikken met naalden. In de praktijk blijkt dat ‘prikken’ enorm mee te vallen. U mag van een bij de Zhong aangesloten acupuncturist verwachten dat hij of zij kindvriendelijk zal handelen. Bij behandeling van kleine kinderen gebruikt de acupuncturist speciale naalden waarbij de kans op pijn minimaal is. Bovendien is het aantal acupunctuurpunten beperkt en worden de naalden direct na het prikken verwijderd.

Het is opvallend dat kinderen vaak sneller reageren op een behandeling met acupunctuur dan volwassenen. Hierdoor zijn er meestal minder afspraken nodig om tot een goed resultaat te komen. Met welke klachten kan ik met mijn kind bij een acupuncturist terecht? Bij jonge kinderen zijn het spijsverteringsstelsel en het immuunsysteem vaak een bron van klachten. Om verstoringen in de energiebalans goed in beeld te krijgen, zal de acupuncturist u vragen stellen over onder andere het voedings- en ontlastingspatroon van uw kind. De volgende klachten kunnen in de meeste gevallen met succes met acupunctuur behandeld worden:

 • chronische verkoudheid;
 • oorontsteking;
 • hoesten;
 • astma;
 • eczeem;
 • allergieklachten;
 • diarree;
 • obstipatie;
 • bedplassen;
 • slecht slapen;
 • verminderde weerstand.

Acupunctuur tijdens zwangerschap is goed toepasbaar bij misselijkheid, pijn, stuitligging of inleiding partus etc. Een goede acupuncturist weet welke punten vermeden dienen te worden. Het advies is om acupunctuurbehandelingen te laten doen in overleg met arts/verloskundige.

Verder zijn er relatieve contra-indicaties zoals het plaatsen van naalden in de aangedane gebieden bij posttraumatische dystrofie of na een borstoperatie en in de nabijheid van open/geïnfecteerde wonden.

Na zware lichamelijke arbeid, uitputting of honger en angst voor de behandeling is acupunctuur niet aan te bevelen. Langdurig cortisonengebruik kan acupunctuur ineffectief maken omdat het reactiepatroon van de patient wordt geblokkeerd. Vermijd zoveel mogelijk een toestand van stress en het gebruik van alcohol voor en na de behandeling.

Allergieen
Allergische verkoudheid, hooikoorts, chronische verkoudheid, hooikoorts, allergie voor o.a. voedsel, huisstofmijt, huisdieren.

Borst
Spanning op de borst, hartkloppingen, angina pectoris Buikbuikkrampen, buikrommelingen, buikpijn

Gewrichten
Stijfheid, artrose, reumatische aandoeningen, gewrichtsontstekingen, slijmbeursontsteking, pijnklachten, RSI, muisarm, krampen, nekklachten, rugklachten, tennisarm, fibromyalgie, whiplash, pijn, ischias, beklemde zenuw, krachtsvermindering

Gynaecologie
Menstruatieklachten, premenstruele klachten, overgangsklachten, bepaalde vormen van onvruchtbaarheid, witte vloed (leukorrhea)

Huid
Transpiratieproblemen, jeuk, droge huid, koortsblaasjes, gordelroos, psoriasis

Hoofd
Hoofdpijn, migraine, aangezichtspijn, duizeligheid, zwaar gevoel in het hoofdInterne klachten bloedarmoede, kouwelijkheid, doorbloedingsproblemen, hogebloeddruk / lage bloeddruk

Keel
Heesheid, keelpijn, droge keel

Kinderziekten
Hoest, verkoudheid, astma, bronchitis, darmklachten, buikpijn, bedplassen, slaapproblemen, eczeem, onrust, keelontsteking, tanden krijgen, oorpijn, oorontsteking

Ledematen
Koude ledematen, zwaar gevoel, vochtophoping

Luchtwegen
Verkoudheid, hoest, kortademigheid, astma, bronchitis, hooikoorts

Maag/darm
Misselijkheid, slechte eetlust, overgeven, oprispingen, diarree, constipatie, verstopping, aambeien

Mentale stoornissen
Slaapstoornissen, slapeloosheid, veel dromen, hyperventilatie, rusteloosheid, angst, epilepsie, depressiviteit, vergeetachtigheid, lusteloosheid, gebrek aan energie, algehele zwakte, stress, burn-out, overspannenheid

Neus
Neusverkoudheid, chronische verkoudheid

Oog
Ontstoken, jeukende, droge en branderige ogen

Oor
oorpijn, oorontsteking, oorsuizen

Slijmvliezen
Chronische verkoudheid, voorhoofdsholte ontsteking, bijholte ontsteking, sinusitus

Urinewegen
Urineweginfectie, blaasontsteking, incontinentie, impotentie, onvruchtbaarheid, vroegtijdige-nachtelijke zaadlozingen

Verslavingen
Rookverslaving, stoppen met roken, alcoholverslaving, drugsverslaving

Zwangerschapsklachten
Misselijkheid, zure oprispingen, stuitligging, bevalling opwekken, pijn na de bevalling